4 maart, 2024

Dit moet je weten over private lease

Een auto leasen kent veel voordelen. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor deze vorm van huren. Overweeg ook jij om een auto te leasen? Lees je dan goed in. Aan het leasen van een auto kleven namelijk ook potentiële nadelen. In deze blog belichten we – naast het het belangrijkste voordeel – enkele keerzijden die het leasen van een auto met zich mee kan brengen.

Vast maandbedrag

Bij private lease betaal je veelal een vast bedrag per maand. Hierbij zijn zaken als onderhoud, pechhulp en verzekering inbegrepen. Enkel brandstofkosten – of oplaadkosten bij een private lease elektrische auto – en eventuele boetes zijn voor eigen rekening. Onverwachte kosten zijn hiermee dus verleden tijd. Hoeveel je voor een nieuwe leaseauto betaalt, hangt onder meer af van de kilometerbundel. Hierbij geldt: hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de kosten zullen zijn.

 

  • Ga je buiten je bundel? Dan wordt er veelal een meerprijs per ‘meerkilometer’ in rekening gebracht. Denk dus goed na hoeveel je op de weg zult zijn en stem je bundel hierop af.
  • Bij de meeste leasemaatschappijen kun je je bundel tussentijds (vaak één maal per kwartaal)  aanpassen als je merkt structureel meer of minder kilometers te rijden.

Contract voor langere tijd

Een leasecontract afsluiten is niet zomaar iets, je gaat namelijk een verplichting aan voor een langere periode. De meeste maatschappijen hanteren een looptijd tussen de 12 en 60 maanden. Tussentijds opzeggen is mogelijk bij maatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease, al moet hier vaak een vergoeding voor betaald worden. Is er echter sprake van een calamiteit als arbeidsongeschiktheid, gedwongen ontslag, echtscheiding of verlies van je rijbevoegdheid door medische redenen én kun je dit aantonen? Dan is direct opzeggen in principe mogelijk, zonder opzegtermijn.

Gevolgen voor nieuwe hypotheek

Bij het vaststellen van je maandelijkse woonlasten nemen banken het leasebedrag mee in hun berekening. Dit kan ervoor zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen. Denk er dus extra goed over na of private lease wat voor jou is als je van plan bent een huis te kopen. Wel kan het eventueel helpen om je kilometerbundel naar beneden aan te passen om je maandelijkse lasten te verlagen.

Schadevrije jaren verliezen

Het verlies van schadevrije jaren was jarenlang een van de grootste nadelen van private lease. Tenminste, als je geen andere autoverzekeringen op je eigen naam had staan. De wetgeving met betrekking tot schadevrije jaren is echter aan verandering onderhevig. Sinds 1 januari 2022 is het namelijk mogelijk om met een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-Data te laten opvoeren door de verzekeraar.

Deze verklaring zorgt ervoor dat je zowel je schadevrije jaren behoudt als verder gaat met het opbouwen hiervan. Lees de voorwaarden wel goed door om hiervoor in aanmerking te komen en zorg ervoor dat de periode van een eigen autoverzekering en het leasecontract op elkaar aansluiten.

 

 

 

 

 

 

 

More from the blog

Boost je carrière als junior inkoper: ontdek de kracht van Purchase to Pay!

Als je een succesvolle carrière als junior inkoper wilt opbouwen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in...

Droombadkamer

Ik ben zo enthousiast over mijn nieuwe badkamerrenovatie! Ik kan niet wachten om jullie alle geweldige dingen te laten zien die ik ermee heb...

Een financiering voor uw bedrijf

Bezit je eigen bedrijf levert al genoeg spanning en problemen op. Een essentieel onderdeel van deze angst is geld. Als startend eigen bedrijf heb je...

Top 20 Citytrip-ideeën in 2021

Er zijn zoveel geweldige dingen te doen tijdens een stedentrip. U kunt een cruise maken, een bergwandeling maken, de dierentuin bezoeken of naar het...